Hirsiharmonian synty

Miten minusta tuli perinnerakentaja ja hirrenveistäjä?

Jo pienenä poikana oli kiinnostukseni puukäsitöihin ja käsillä tekemiseen suurta. Yläasteella taoin puukonteriä vanhempieni takapihalla, koversin kuksia koivupahkoista ynnä muuta. Peruskoulun jälkeen päädyin luonnollisesti opiskelemaan talonrakennnusalaa ja aloitin samalla peltisepänliikkeessa oppipoikana. Seuraavan reilun kolmen vuoden aikana valmistuin hyvillä arvosanoilla kirvesmiehen ammattiin ja samalla olin oppinut peltisepän taidot.

Kuitenkin jo elämäni alusta asti vaikuttaneet sisäilmaoireilut ja homealtistumiset olivat ajaneet minut perehtymään syihin, mikä nykyrakentamisessa mättää. Ainoa ratkaisu jonka löysin, on luonnonmukaiset rakennnusmateriaalit ja perinteiset rakennusmenetelmät. Siitä syttyi palo opiskella erityisesti hirsi- ja perinnerakentamista, ja tulin perehtyneeksi hyvin monipuoliesti myös muihin luonnonmukaisen rakentamisen menetelmiin ja materiaaleihin.

Työelämässä rakennusalalla vuodesta 2012 alkaen olen päässyt olemaan osallisena hyvin monipuolisesti niin korjaus- ja restaurointitöissä, sekä uudisrakentamispuolella. 

Muilla töissä ollessa olen kuitenkin aina kokenut, että minun on alettava itse yrittäjäksi. Joten ei siinä muu sitten auttanut, kun kutsumus oli kova.

Hirrenveisto käsityönä on ollut minulle se ykkösjuttu, joten valinta oli selvä siinä vaiheessa kun lopulta päätin alkaa päätoimiseksi yrittäjäksi syksyllä 2022.

Joten tässä sitä nyt ollaan.

Petrus Saulio

Hirsiharmonia Oy